ЧЕР
Четвер
27
05:53

​У Житомирі облаштували перший майданчик для роздільного збирання сміття

У громадському просторі Житомира облаштували перший майданчик для роздільного збирання сміття. Для цього встановили чотири різнокольорові контейнери, в які окремо можна розсортувати пластик, папір, скло та метал.

Про це Суспільному розповів керівник товариства з обмеженою відповідальністю "МС Соціальний проєкт" Сміттєпереробний завод" Євгеній Барах. За його словами, вміст із контейнерів після наповнення забиратимуть працівники сміттєпереробного заводу на спеціально обладнаній машині і доставлятимуть на підприємство.


"Новий підхід до сортування сміття на етапі його доставлення до підприємства дасть змогу вийти на нові потужності та обсяги переробки, а відтак і на кращу якість тієї продукції, яку завод може переробити зі сміття. Окрім того, відходи, які потраплять у контейнери для сортування сміття у громадському просторі міста, вже не повезуть на полігон на захоронення. Це все взаємопов'язані речі", — сказав Євгеній Барах.


Перший у місті майданчик для роздільного збирання сміття працюватиме у тестовому режимі. Його облаштували поблизу входу в університет "Житомирська політехніка". За словами студентки навчального закладу Віри Горшкальової, вона була готова сортувати сміття і раніше, але в місті не було таких контейнерів.


"Я до цього сама прийшла вже досить давно. Я сортую сміття перед тим, як викинути, але існувала проблема: не було куди його, відсортоване, викидати. Тепер ось такі баки з'явилися на території університету, і я продовжуватиму сортувати сміття. Тим більше, що я здобуваю професію еколога. Окрім цього, я вже давно перейшла на різні екочашки, не використовую поліетиленові пакети і таке інше. А відтак я тільки "за", щоб усі жителі нашого міста якомога швидше перейшли на сортування сміття", — розповіла Віра Горшкальова.


Перша проректорка Житомирської політехніки Оксана Олійник сказала, що в подальшому такі контейнери для роздільного збирання сміття планують встановити на всій території навчального закладу.


"Заклад освіти — це не той заклад, який має теоретично розповідати про певні очевидні речі: про екологічну свідомість, про цілі сталого розвитку. Заклад має демонструвати, що конкретно ти, як студент, як викладач чи проректор можеш зробити. І це перший обов'язковий крок у цьому напрямку. Знаєте, це як піраміда Маслоу — є базові потреби і є базові кроки. Тож, ми починаємо з цього. Без таких елементарних кроків далі рухатися неможливо", — розповіла перша проректорка університету Оксана Олійник.


Зі слів керівника ТОВ "МС Соціальний проєкт" Сміттєпереробний завод" Євгенія Бараха, невдовзі такі контейнери для роздільного збирання сміття встановлять на території інших закладів вищої освіти Житомира, а також біля офісних приміщень. А згодом їх розмістять і поблизу міських багатоповерхівок. Наразі тривають перемовини з представниками ОСББ.

Вчора

Сторінки:
Нагору