ЧЕР
Субота
29
13:46

​У заповіднику на Житомирщині проводять рейди через заборону збирати чорниці — порушників затримують щодня

18 червня під час рейду територією Поліського заповідника працівники державної служби охорони природозаповідного фонду затримали порушників заповідного режиму. Мова йде про збирачів ягід, які, попри заборону, приїхали до заповідника збирати чорниці.

Інформацію про результати рейду Поліський природний заповідник опублікував на своїй сторінці у мережі Facebook. У коментарі Суспільному Житомир виконувач обов'язків директора Поліського природного заповідника Юрій Бруцький розповів, що рейди в заповіднику проводять щоденно.


"В заповіднику взагалі заборонене перебування сторонніх людей, не кажучи вже про збір ягід та грибів, риболовлю чи мисливство. Проте місцеві люди на цю заборону не зважають — ми щоденно виявляємо порушників. Так, ми розуміємо, що в нас люди живуть за рахунок лісу, але ж наш заповідник має територію 20 тисяч гектарів, тоді як ліси навколо — це 250 тисяч гектарів. Люди мають можливість збирати ягоди там, але йдуть до заповідника. Ми ставимо шлагбауми і попереджувальні знаки, перепиняємо транспорт, який туди їде, але люди все одно йдуть і спинити всіх не вдається", — розповів Юрій Бруцький.


За словами Юрія Бруцького, за тиждень працівники державної служби охорони природозаповідного фонду виявили в заповіднику більше десятка порушників.


"Порушникам загрожує штраф, плюс — ми вилучаємо зібране ними. Проблема в тому, що раніше ми мали повноваження штрафувати людей безпосередньо на місці порушення, видаючи їм квитанції на сплату штрафу. Зараз через зміни у законодавстві процедура оформлення штрафу ускладнилася. Треба викликати на місце поліцію, а, зважаючи, що в нас прикордоння, то на доїзд поліцейських потрібно чекати, та й їхати на таку справу в них не завжди є можливість. Крім того, штрафи сплачують через суд. Попри це, ми свою роботу виконуємо і складаємо на порушників протоколи", — сказав директор Поліського заповідника.


Начальник Селезівського природоохоронного науково-дослідного відділення Поліського природного заповідника Володимир Германчук розповів, що порушники мають сплатити не лише штраф, а й завдані збитки.


"Якщо людина заїхала чи зайшла на територію заповідника, то ми складаємо протокол за порушення природозаповідного режиму. Це стаття 91 адмінкодексу. Згідно неї, громадянина за порушення природозаповідного режиму штрафують на суму від 153 до 340 гривень, посадовця — від 255 до 510 гривень. Ми складаємо протокол і відправляємо його на суд. Якщо ж людина встигла зібрати ягоди, то їй нараховується штраф, а також ще окремо розраховується сума завданих збитків. Яким чином це робимо: конфіскуємо ягоди і зважуємо. Збитки за один кілограм зібраних ягід складають 125 гривень. Тобто, якщо людина зібрала 10 кілограмів ягід, то нарахована сума збитків їй становитиме 1250 гривень. Протокол ми відправляємо знову ж таки на суд", — поінформував Володимир Гермачук

Вчора

Сторінки:
Нагору