ЧЕР
Четвер
27
06:32

​Школяр із Житомира переміг на міжнародній Олімпіаді Геніїв у США

Десятикласник із Житомира Дмитро Грищук виборов срібну медаль у секції "Програмування" на міжнародному конкурсі Genius Olympiad, який із 10 по 14 червня відбувся у Нью-Йорку (США). Загалом до участі у цих науково-інтелектуальних змаганнях із різних дисциплін доєдналися понад 1000 учасників із майже 70 країн світу.

Про це Суспільному повідомила директорка комунального закладу позашкільної освіти "Обласний еколого-натуралістичний центр" Наталія Бордюг. За її словами, Genius Olympiad — один із найбільш масштабних світових конкурсів проєктів на екологічну тематику для старшокласників, який щорічно, починаючи із 2011 року, проводиться у США. Його мета — залучити найталановитішу та найрозумнішу молодь із різних країн світу до спільного із дорослими розв'язання різних викликів сучасності.


"Дмитро Грищук є талановитим та активним вихованцем центру, але долучитися до змагань, пройти всі його відбіркові тури та цілеспрямовано дійти до фіналу — це винятково його власна ініціатива за заслуга. Адже Дмитро з початкової школи цікавиться темами теоретично-екологічного спрямування, бере участь у різних природоохоронних акціях, дослідницьких проєктах і паралельно здобуває знання у цій галузі. Зокрема, цікавиться комп'ютерною інженерією, програмуванням, медициною. Багато часу опановує потрібні йому знання на навички самотужки. Як результат — Дмитро неодноразово був переможцем усіх етапів МАН, посідав призові місця на різних тематичних конкурсах та інтелектуальних змаганнях різних рівнів, у тому числі і міжнародних. А на початку цього року за внесок у природоохоронну роботу області отримав Юнацький Оскар. Власне, є цілком закономірною його чергова перемога на Genius Olympiad", — сказала Наталія Бордюг.


Переможець міжнародної Олімпіади Геніїв Дмитро Грищук розповів Суспільному, що у цьому конкурсі, який відбувся на базі Рочестерського технологічного університету і девізом якого було "Зроби цей світ кращим", він брав участь уперше. З його слів, категорію "Програмування" з-поміж інших обрав свідомо. Адже вважає комп'ютерну інженерію сьогодні дуже актуальною.


"Під час конкурсу у категорії "Програмування" ми отримали 6 завдань, кожне із яких було пов'язане з певною екологічною проблематикою, яка нині існує у світі. І потрібно було їх розв'язати. Кожна розв'язка, окрім правильної і точної відповіді, оцінювалася ще й на екологічну ефективність. І це було надзвичайно цікаво. Всі завдання були дуже продуманими, змістовними і мали практичне застосування. Тим, мабуть, цей конкурс і відрізняється від багатьох схожих, у яких я раніше брав участь", — сказав Дмитро Грищук.


За його словами, у категорії "Програмування" загалом взяли участь 120 представників із різних країн. А це — 17 команд. 8 команд розв'язали завдання однаково. Але представники журі додавали бали за присутність екологічного застосування у їх рішенні.


"Кожна відповідь оцінювалася дуже індивідуально. Спочатку ми отримували певну інформацію, яку потрібно було обробити, проаналізувати та скласти певні дані. А насамкінець — створити, наприклад, карту і візуально показати, як це використати. Тобто у кожному завданні від нас очікували ще й описовий варіант: де і за яких умов це застосовується та як це вплине на якість життя людей. У цій номінації серед усіх мені дісталося друге місце. І це, гадаю, дуже добре", — розповів переможець олімпіади із Житомира.


Дмитро Грищук сказав, що йому особисто сподобалося завдання, в якому потрібно було розробити алгоритми, які допоможуть визначити кількість станцій для переробки сміття, в яких є потреба в тому чи іншому місті, а також локації для їх встановлення — так, щоб це якомога менше завдавало шкоди життєвому середовищу людей.


За словами житомирського старшокласника, на цьому міжнародному конкурсі Україна представила найбільшу збірну команду. Загалом із різних куточків України у змаганнях взяв участь 51 учасник.


"Під час перебування у США, представників нашої делегації, окрім атмосфери, яка панувала на конкурсі, вразило те, як там сприймають Україну і на якому високому рівні є підтримка нашої країни за кордоном. На кожній зустрічі, під час кожного спілкування ми постійно чули слова підтримки України, і це було надзвичайно приємно", — сказав Дмитро Грищук.


У планах старшокласника, з його слів, і далі удосконалювати набуті знання у напрямку програмування, медицини та екології, а також долучатися до участі в інших конкурсах та наукових дослідженнях.

Вчора

Сторінки:
Нагору