ЧЕР
Субота
29
13:01

​На Житомирщині підприємець заволодів державним кредитом на майже 25 млн грн

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури організованій групі у складі чотирьох осіб повідомлено про підозру у заволодінні бюджетними коштами у великих розмірах, шляхом зловживання службовим становищем, та легалізації (відмиванні) коштів, одержаних злочинним шляхом (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Слідством установлено, що організував оборудку з відмивання бюджетних коштів підприємець з м. Коростеня. У спільники взяв свою співмешканку та двох місцевих жителів.


Так, у 2021 році, для м’ясопереробного підприємства вони підготували проєкт для одержання кредиту під впровадження інноваційного методу зберігання м’ясних продуктів. Для реалізації проєкту Державна інноваційна фінансово-кредитна установа надала позику на майже 25 млн грн.


За умовами позики, підприємство мало б інвестувати також і власні кошти та придбати і встановити технічне обладнання. Проте жодних умов кредитування не виконали.


Натомість провели низку фіктивних фінансово-господарських операцій, імітуючи придбання обладнання. Зокрема, з метою обготівкування отриманих під проєкт коштів, уклали з підконтрольними підприємствами удавані правочини.


А на завершення афери, аби уникнути будь-яких виплат по кредиту, співмешканка організатора, як директор ще одного суб’єкта господарювання, штучно ініціювала банкрутство підприємства-позичальника.


Унаслідок злочинних дій обвинувачені легалізували майже 25 млн грн державного кредиту, якими незаконно заволоділи.

Наразі, з метою подальшої конфіскації, накладено арешт на частину приватного будинку, дві квартири, автомобіль, земельну ділянку та корпоративні права двох юридичних осіб, що належать підозрюваним.


Досудове розслідування здійснюється СУ ГУНП в області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.


Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду

Вчора

Сторінки:
Нагору