ЧЕР
Неділя
30
04:33

​На Житомирщині під опікою та піклуванням громадян перебуває 2167 дітей

На сьогодні в Україні найбільш поширеною формою виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є опіка та піклування. У Житомирській області під опікою та піклуванням громадян перебуває 2167 дітей, що складає майже 74% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Однак, через війну 135 підопічних дітей змушені були виїхати за межі країни.

Зараз на території області проживає 1497 опікунів та піклувальників, з яких більша частина складають бабусі та дідусі, а третина опікунів мають вік понад 60 років. Такі сім’ї потребують посиленої уваги й контролю з боку органів опіки та піклування через їх вікові особливості.


Пріоритетним напрямком залишається розвиток прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ). У регіоні діють 68 ДБСТ та 131 прийомна сім’я, де виховується 708 дітей. Проте, через війну 15 ДБСТ (95 дітей) та 15 прийомних сімей (38 дітей) знаходяться за межами України.


З початком повномасштабного вторгнення громади Житомирщини надали прихисток ДБСТ та прийомним сім’ям з тимчасово окупованих або зон активних бойових дій. Наразі в області перебувають 4 ДБСТ із Донецької та Херсонської областей, які виховують 19 дітей, а також 7 прийомних сімей з Херсонської, Донецької, Сумської та Харківської областей, де на вихованні знаходяться 18 дітей.


В умовах воєнного часу особливо важливо забезпечити стабільність й безпеку для цих дітей, а також надати їм необхідну психологічну підтримку. Органи опіки та піклування, громадські організації та місцева влада мають об’єднати зусилля для покращення умов проживання, навчання і розвитку дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.


Розвиток прийомних сімей та ДБСТ є важливим кроком на шляху до створення безпечного та сприятливого середовища для виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, що є пріоритетним завданням як для Житомирської області, так і для всієї України.

Вчора

Сторінки:
Нагору