ЛИП
Субота
6
08:30

​На Житомирщині лишаються неперейменованими 300 вулиць

На Житомирщині в рамках процесу деколонізації лишаються неперейменованими близько 300 вулиць і провулків. За законом "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" їх мають перейменувати до 27 липня 2024 року.

Про те, що на Житомирщині потребують перейменування близько 300 вулиць і провулків, повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook проєкт "Деколонізація. Україна". У пості вказано, що на Житомирщині є громади, які відмовилися проводити перейменування або зробили це не на всі 100%.


У коментарі журналістам Суспільного Житомир співзасновник проєкту "Деколонізація. Україна" Вадим Поздняков сказав, що дані про кількість неперейменованих топонімів є попередніми, оскільки команда проводить оновлення інформації раз на півтора місяця.


"Ця цифра може мати певні неточності. На жаль, Житомирщина є однією з небагатьох областей, де громади — особливо на півночі регіону — не дуже охоче йдуть на контакт з нами. Від них і відповіді на звернення не дочекаєшся, і додзвонитися буває геть проблематично. Тому точний стан із перейменуванням вулиць в області складно дізнатися. Цілком можливо, що кількість вулиць для перейменування може бути на 30-50 меншою, ніж 300. А може і не бути. Ми вказали ті вулиці та провулки, про перейменування яких взагалі не маємо інформації, і знаємо, що по багатьох із цих вулиць перейменувань і не відбулося", — розповів Вадим Поздняков.


З його слів, Житомирщина в плані процесу деколонізації є середньостатистичним регіоном. Сусідні Рівненщина та Хмельниччина виявили більшу активність, Київщина, Чернігівщина, Черкащина — навпаки, меншу.


"Та ж сусідня з Житомирщиною Вінниччина взагалі проявила себе максимально погано. На Житомирщині ж якоїсь особливої зацікавленості в процесах перейменувань ми не помітили. В нас є регіони, де ми активно і з обласними адміністраціями працюємо, і з окремими громадами. По Житомирщині — ні. Загалом, у цьому регіоні не все так добре, як хотілося б, але не все й так погано. Звичайна область, де є свої плюси і мінуси, є свої проблеми і саботажники", — каже Вадим Поздняков.


В списку, оприлюдненому проєктом "Деколонізація. Україна", найбільше неперейменованих вулиць у Житомирській області з такими назвами:


вулиця Гагаріна — 37;

Першотравнева — 36;

1 травня – 33;

8 Березня — 17;

Жовтнева — 16.


Також у списку є вулиці із назвами Міліцейська, Паризької комуни, Перших комунарів, Колгоспна, Пушкіна, Горького, Мічуріна, Ватутіна та інші. Вадим Поздняков говорить, що частину з цих вулиць громади відмовляються перейменовувати, мотивуючи тим, що їхні назви не підпадають під дію закону.


"Ті ж таки вулиці Першотравневі і 1 Травня теж часто намагаються зберегти, маніпулюючи, що вони ніби як не підпадають під дію закону. Хоча є роз'яснення Українського інституту національної пам'яті про те, що ці назви таки потрапляють під дію закону. Втім, деякі особливо вперті голови громад це все одно не сприймають. Тому ми сподіваємося в цьому плані на обласні адміністрації, які до 27 липня 2024 року мають перейменувати ті топоніми, які не перейменували у громадах", — каже співзасновник проєкту "Деколонізація. Україна".


Учасники проєкту готують лист до Житомирської обласної військової адміністрації із проханням, аби до 27 липня голова ОВА, як того вимагає закон, перейменував топоніми, які не спромоглися перейменувати до того часу в громадах.


"Зараз позалишалися, в основному, або вулиці, які громади з якихось причин не захотіли перейменовувати, або ж громади, які розказують, що будуть перейменовувати вулиці після закінчення воєнного стану в країні, що не відповідає вимогам закону. Але я не бачу жодних рухів з боку Житомирської обласної військової адміністрації, щоб видати розпорядження про перейменування вулиць. При тому, що часу в них залишилося до 27 липня", — сказав Вадим Поздняков.

Вчора

Сторінки:
Нагору