ЧЕР
Субота
29
14:03

​На Житомирщині держава судиться за невизначені землі, які позиціонує, як радіоактивно забруднені

18 червня 2024 року відбулося чергове підготовче судове засідання у справі про скасування права комунальної власності на земельні ділянки Народицької селищної ради та повернення їх у державну власність. Землі в Народицькій громаді, про які йде мова, у громаді мають статус невизначених. Держава ж позиціонує їх як радіоактивно забруднені.

Справу відкрили за позовом Житомирської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до Народицької селищної ради та Народицької селищної військової адміністрації.


"Жодного документу, що вони відносяться до зони радіоактивного забруднення, немає. Є територія населеного пункту, який відноситься до другої зони радіоактивного забруднення. А по цих землях в нас немає такого документу. Якби це було визначено, десь внесено, тоді дійсно воно було б. Ми їх і реєстрували як землі, які невизначені", — розповів Суспільному начальник Народицької селищної військової адміністрації Олег Ярмолюк.


За час перерви від попереднього засідання 30 травня 2024 року до суду надійшли письмові пояснення щодо предмету спору від Державної інспекції ядерного регулювання України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національної академії наук України, які суд зобов’язав залучити до справи.


"Окрім того, судом було ініційовано питання призначення судової експертизи. Як бачить суд, принаймні з реакції сторони відповідача, це клопотання сприйняте позитивно. Пропонується винести додаткові питання. 12 червня суд отримав перше пояснення від третьої особи на стороні Кабінету міністрів. Це Державна інспекція ядерного регулювання України. Вони висловили свої міркування щодо предмету спору, роз’яснили більш детально суду свої повноваження, вказали на ті висновки, які вони вважали за потрібне надати", — поінформувала суддя Господарського суду Житомирської області Оксана Машевська.


Перед судовим засіданням прокурорка Житомирської обласної прокуратури Тетяна Ревелюк подала клопотання про долучення до матеріалів справи доказів, зокрема картограм радіаційного забруднення на території Народицького району, протоколу допиту директора Народицької районної спеціалізованої станції з догляду за землями зони безумовного (обов’язкового) відселення, публікацій у регіональних друкованих ЗМІ 80-х років. За словами Тетяни Ревелюк, прокурорки, ці матеріали не додавали до позову, оскільки вважали що поданих раніше доказів було достатньо.


"Зокрема, після отримання клопотання адвоката відповідачів про долучення ряду адвокатських запитів та відповідей до них, нами було ініційовано питання перед Спеціалізованою екологічною прокуратурою Офісу Генерального прокурора про отримання ряду доказів. Публікації в друкованих регіональних засобах масової інформації про межі зон, які є радіоактивно забрудненими. Вказані документи збиралися в межах досудового розслідування, ми їх не витребовували. На момент звернення в нас їх не було", — сказала Тетяна Ревелюк.


Суд не встиг заслухати всі сторони у справі, тому оголосив перерву в підготовчому судовому засіданні до 24 червня 2024 року.

Вчора

Сторінки:
Нагору