ЧЕР
П'ятниця
28
04:05

​Житомирський обласний медичний центр реабілітації: Вчимося у естонців і прагнемо до світових стандартів

У Житомирі добре відомий заклад, розташований у мальовничому куточку корбутівського передмістя обласного центру, на березі річки Тетерів. Сьогодні його називають комунальним некомерційним підприємством Житомирської обласної ради «Обласний медичний центр реабілітації».

Насправді заклад, що діє у сфері спеціалізованої медичної допомоги з реабілітації пацієнтів, що мали хвороби (травми) опорно-рухового апарату та нервової системи, має гарну славу і чудову репутацію. Адже саме сюди прибувають люди із паталогіями та захворюваннями, що потребують високоспеціалізованої консультативної допомоги, яка надається у процесі чи то амбулаторного, або ж і стаціонарного лікування.


Вже перші наші запитання до відвідувачів «Обласного медичного центру реабілітації» засвідчили, що люди звертаються до цієї установи із великими сподіваннями та очікуваннями. «Приїхали сюди у стані загострення остеохондрозу і нам дуже рекомендували звернутися до фахівців саме цієї лікарні», - говорить житомирянка, що супроводжувала родича на прийомі до лікаря. Ми вирішили познайомитись із самим процесом спілкування лікаря із новоприбулим пацієнтом. Знайомимось, лікар-ортопед-реабілітолог Іван Цмокалюк, на прийом до якого потрапляє наш нещодавній знайомий. Процедура попереднього огляду триває недовго, але вже за 10-15 хвилин пацієнт отримує усі рекомендації щодо проходження певних діагностичних процедур у межах цього ж закладу. Досить гнучкі, орієнтовані виключно на побажання та особливості пацієнта умови та графік процесу лікування. До прикладу, пацієнт може згідно встановленого графіку лікувальних процедур проходити лікувальний чи реабілітаційний курс в амбулаторних умовах, перебуваючи увесь інший час вдома. Інший варіант для пацієнтів, які прибули до Житомира здалеку, або неспроможні через характер хвороби щодня діставатися до центру реабілітації, пропонується стаціонарне відділення, умови перебування у якому не гірші першокласних стандартів курортно-санаторних закладів.



За словами вище згаданого лікаря -реабілітолога Івана Цмокалюка, варіативність діагнозів, з якими до «Обласного медичного центру з реабілітації» прибувають пацієнти, сьогодні досить строката. Адже, поряд із мешканцями Житомирщини, що мають проблеми опорно-рухового апарату та хворобами нервової системи, пацієнтами центру стали багато воїнів ЗСУ, які зазнали поранень, перенесли низку хірургічних операцій, в тому числі із застосування ендопротезування. Восени 2023 року Іван Цмокалюк був у складі лікарів з України, які упродовж двох тижнів вивчали і практикувалися у застосуванні мультидисциплінарних підходів та реабілітації пацієнтів із ампутаціями кінцівок. Якраз тут, у «Обласному медичному центрі з реабілітації», Іван Цмокалюк свого часу очолював мультидисциплінарну команду реабілітологів, яка мала успішні результати у процесі реабілітації пацієнтів закладу. До речі, авторитет цієї команди фахівців «Обласного медичного центру з реабілітації» був відзначений не лише схвальними оцінками та відгуками сотень пацієнтів, але й урядовими нагородами. Адже якраз торік влітку ропорядженням секретаря Ради РНБО України Олексія Данілова Івана Цмокалюка нагородили Відзнакою Ради національної безпеки та оборони України ІІІ ступеня.




Для 29-річного фахівця це була не лише висока і перша у його лікарській біографії державна нагорода, але й визнання його зусиль очолюваної ним команди у процесі реабілітації багатьох пацієнтів закладу, де він працює. Івана Цмокалюк, який нині вже входить до когорти знаних професіоналів Обласного медичного центру із реабілітації, згадує весну і літо 2022 року, коли Україна переживала найтяжчий момент і процес мобілізації вітчизняної медицини в умовах тільки що запровадженого військового стану проходив напрочуд складно. Під час вимушеної перерви лікарі закладу працювали у кількох медичних закладах Житомирщини. Іван Цмокалюк, наприклад, подався було на свою малу батьківщину і встиг попрацювати лікарем приймального відділення Ємільчинської лікарні. Тут, в умовах віддаленої від Житомира глибинки, він згадував роки своєї праці у якості інтерна у Житомирській обласній клінічній лікарні. Можливість працювати в обласній лікарні із блискучими і досвідченими фахівцями ортопедично-травматичного відділення на чолі із Віктором Верховським мали неоціненний ефект в плані фахового гарту і становлення молодого інтерна, як лікаря –професіонала.


Втім, сьогодні ситуація не лише змінилася, але й продовжує змінюватися. Нещодавня поїздка до Естонії, де українські реабілітологи вивчали досвід місцевих колег, засвідчила, що ми, українці, на правильному шляху. Щоправда, на думку І.І.Цмокалюка, який поділився враженнями від перебування в Естонії, поки що навантаження на працівників того ж таки Житомирського обласного медичного центру реабілітації набагато перевищує норми та стандарти, згідно яких працюють європейські лікарі. Та й фахово підготовлених працівників у сфері медичної реабілітації в Україні поки що не вистачає. Але у нас, на щастя, є завзяття, бажання працювати згідно найсучасніших методик. А тому є вагомі сподівання, що ми зрештою будемо у середовищі цивілізованих народів, які розуміються на значимості якісної медицини і такої її складової, як медична реабілітація.


ФОРЕСТ Сергій

Вчора

Сторінки:
Нагору